• Niet kunnen investeren, toch profiteren

Niet kunnen investeren, toch profiteren

Hoe wordt de energietransitie inclusief en écht duurzaam?

De samenleving is in transitie. We moeten van het gas af, onze huizen isoleren en zelf energie opwekken. Ook moeten we langer zelfstandig wonen, meer omkijken naar elkaar en vooral participeren. Al met al een enorme opgave voor gemeente, inwoner en organisaties. Vooral als we willen grijpen wat in deze transities verborgen ligt: iedereen een gelijke kans op een verbeterde leefomgeving. Maar hoe doen we dat, een transitie realiseren waarvan iedereen profiteert, ook mensen met een smalle beurs? Op 21 maart 2019 kwamen we bij elkaar om dit te bespreken.

Het antwoord op de vraag is er niet gekomen, zoals dagvoorzitter Sarah Sylbing bij de opening van de bijeenkomst al voorspelde: “We zijn hier niet om dé oplossing te vinden, we zijn hier om vanuit een ander perspectief te kijken naar de energietransitie. Vanuit deze kick-off willen we verder op zoek gaan met elkaar naar wat nodig is om voor deze transitie voor iedereen toegankelijk te maken.”

Nieuwe inzichten: wat is er eigenlijk nodig?
En nieuwe perspectieven, die zijn gedurende de intensieve middag wel degelijk ontstaan. Want wie zijn die mensen eigenlijk, die in energiearmoede leven en wat betekent dat? Over hoeveel geld gaat het en wat wordt er nu al aan gedaan?

We keken letterlijk naar waar we zelf staan op de assen van techniek en sociaal en van individueel en collectief. We keken vanuit onszelf als persoon en vanuit onze functie, maar vooral ook naar waar we graag zouden willen staan. De vraag die daaruit volgt is natuurlijk: wat is ervoor nodig om daar te komen?

Dat alles leidde tot de vraag waarmee de tweede helft van de bijeenkomst begon: ‘Hoe krijg je voor elkaar dat iedereen zich eigenaar voelt?’ Dit met het idee dat als iedereen zich eigenaar voelt van de kans die de energietransitie biedt, er daadwerkelijk nieuwe openingen ontstaan.

De volgende stap in dit boeiende proces
Het verslag van deze bijzondere opstelling volgt binnenkort. Evenals een uitnodiging om verder met ons mee te denken over al de inzichten die tijdens de bijeenkomst op 21 maart zijn ontstaan. Hoe laten we onze nieuwe perspectieven ook landen?

Mocht je al eerder met ons in gesprek willen over dit boeiende thema, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Voor degenen die dit al tijdens de bijeenkomst hebben aangegeven: we weten u binnenkort zeker te vinden!

Hartelijk dank voor uw aanwezigheid en hopelijk tot ziens!

Vriendelijke groet,

Wouter Pieterse, Spectrum, partner met elan
Lotte van Ooijen, Spectrum, partner met elan
Thijs de la Court, Klimaatverbond Nederland
Frans Bruning, Klimaatverbond Nederland
Carla Onderdelinden, Transitiereizen

Foto-impressie