Ogen en oren van de wijk

Vrijwilligers leren omgaan met niet-pluisgevoelens
Je begeleidt de schilderclub in het wijkcentrum, traint het veelbelovende jeugdelftal of je doet klusjes aan huis voor de Vrijwillige Thuishulp. En soms merk je dan op dat iemand zich ineens anders gedraagt. Er valt terloops een opmerking die je niet kunt plaatsen. Misschien zie je blauwe plekken of andere verwondingen. Kortom: je hebt een niet-pluisgevoel en je maakt je zorgen.  

Als vrijwilliger sta je vaak dichtbij. Misschien ben jij de eerste die signalen opvangt die je niet vertrouwt. Er kan sprake zijn van huiselijk geweld. Maar wanneer is iets een signaal en heb je het wel goed gezien? Moet je zelf het gesprek aangaan? En bij wie kun je terecht in de organisatie? 

De training Ogen en oren van de wijk is ontwikkeld voor jou en collega-vrijwilligers. In deze training krijg je antwoorden op al die terechte vragen. We reiken handvatten aan om te handelen bij niet-pluisgevoelens. Door vroegsignaleren en adequaat handelen, kun je als vrijwilliger veel leed voorkomen.  

Al onze trainingen worden afhankelijk van de vraag en behoefte van de groep samengesteld.  

Mogelijke onderdelen

  • Inhoudelijke informatie over zorg, onveiligheid, vormen van huiselijk geweld aan de hand van (eigen) praktijksituaties. 
  • Rol en handelingsmogelijkheden vrijwilliger. 
  • Globale informatie over de meldcode en specifiek informatie over Niet Pluiskaart. 
  • Hoe nu verder? Praktische handvatten. 

Doelgroep: Vrijwilligersorganisaties, (sport)verenigingen. 
Duur en aantal deelnemers is in overleg. 

En nu doorpakken? Kijk dan verder bij De veilige vereniging: een Plan van aanpak maken

Contactpersoon: Thecla Brouwer

Terug naar pagina sociale veiligheid