Momenteel is het niet meer mogelijk om de vrijheidsexpres kosteloos te boeken, maar neem bij interesse vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Escaperoom 'Vrijheidsexpres'

De Vrijheidsexpres van de provincie Gelderland toert in 2022 langs scholen, bibliotheken en musea. De Vrijheidsexpres is een escaperoom in een vrachtwagen waarin deelnemers in het jaar 2086 belanden. Een jaar waarin persoonlijke vrijheid niet meer zo vanzelfsprekend is. De deelnemers krijgen de opdracht hun vrijheid terug te winnen. In de bijbehorende gastles bespreken deelnemers de waarden van vrijheid en democratie. 

Wat houdt het in? 

De Vrijheidsexpres kan bij bibliotheken en musea gespeeld worden met zes deelnemers. Scholen kunnen meedoen met een hele klas of groep. In dat geval spelen zes deelnemers het vrijheidsspel in de escaperoom, de rest gaat ondertussen in een klaslokaal met ‘escapekisten’ aan de gang. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers uit de vrachtwagen kunnen ontsnappen, proberen hun klasgenoten de codes van de kisten te ontrafelen. Na afloop van het spel praat de hele groep onder begeleiding na over hun ervaring met de escaperoom. Wat is er geleerd over de waarde van vrijheid? “Hoe zie jij vrijheid en welke rol en inspraak heb je hier zelf in?”

             Tip: zet de Vrijheidsexpres in voor je les burgerschapsvorming of tijdens een projectweek!  

Benieuwd naar een impressie van de escaperoom?
Toen de escaperoom nog als 'Gelderland Experience' rondreed, maakten we een video, die kan je bekijken op deze pagina, onder het formulier. De Vrijheidsexpress zal er net wat anders uitzien.

Praktische informatie 

Voor wie
De escaperoom en de bijbehorende gastles zijn goed in te zetten voor scholieren en studenten in het vo, mbo, hbo en wo en voor geïnteresseerde deelnemers bij musea en bibliotheken in de provincie Gelderland. 

Tijdsduur 
De escaperoom met gastles voor scholen duurt 1,5 uur. Voor musea en bibliotheken duurt het spel 1 uur.  

Aantal deelnemers
Op school: per dag kunnen er 3 klassen deelnemen. De maximale groepsgrootte op scholen is 30, de minimale 6.
Bij een museum of bibliotheek: per dag kunnen maximaal 4 groepen deelnemen, met een maximum van 6 deelnemers per groep.  

Kosten 
Meedoen kost niks. De escaperoom is een initiatief van de provincie Gelderland en komt gratis naar je toe. Meld je snel aan, het aantal locaties dat de truck kan aandoen, is beperkt! 

Wanneer 
De Vrijheidsexpres is vanaf februari 2022 beschikbaar tijdens werkdagen en op aanvraag voor weekenden en feestdagen. De truck staat het liefst twee dagen achter elkaar bij jouw school, bibliotheek of museum.

Dit is op jouw locatie nodig

  • Parkeerplaats: de truck is 11 meter lang, 2,55 breed en 3 meter hoog. Voor het parkeren is er natuurlijk voldoende ruimte nodig om in en uit te rijden. 
  • Stopcontact: de truck werkt op zwakstroom en kan op een normaal stopcontact. De lengte van onze verlengkabel is 100 meter. De truck kan dus op max. 100 meter van een stroompunt staan. 
  • Op scholen, een klaslokaal: een deel van de groep speelt het spel in een klaslokaal. Hier zijn geen verdere attributen nodig. Het is handig wanneer het klaslokaal niet te ver van de truck af ligt, vanwege de looptijd.  

Wil jij dat de Vrijheidsexpres ook bij jouw school, museum of bibliotheek staat? 
Vul dan onderstaand aanvraagformulier in. We nemen contact met je op om de mogelijkheden met je te bespreken. 

Heb je vragen over de Vrijheidsexpres? 
Bel of mail dan met een van onderstaande contactpersonen. 

Vrijheid in Gelderland - het volledige programma
De Vrijheidsexpres is onderdeel van het educatieve project 'Vrijheid'. Daarin is Spectrum partner van Rijnbrink en Erfgoed Gelderland. In 2022 zijn er, naast de Vrijheidsexpres, nog veel meer activiteiten te doen op scholen, in musea en bibliotheken. Meer informatie over het project Vrijheid vind je op deze webpagina van Rijnbrink.

Inschrijven Vrijheidsexpres