Burgerkrachtgenerator in Elden

In elk dorp zijn er wel inwoners die zich actief voor het dorpsleven in willen zetten. Vaak zit er ook veel energie verstopt in het dorp. Maar hoe kun je deze ‘onzichtbare’ krachten bundelen? In Elden gingen ze in 2015 aan de slag met de burgerkrachtgenerator. Met succes.

Om te beginnen zijn er verscheidene kleinschalige gesprekken gevoerd met jong en oud. Centraal stond de vraag wat inwoners nodig hebben om zowel nu als in de toekomst prettig te kunnen leven in hun dorp. Er kwamen verschillende ideeën naar boven. Werkgroepen gingen vervolgens met de ideeën aan de slag.

Uit het gesprek met jongeren kwam naar voren dat ze een plek missen waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Tot twaalf jaar zien ze elkaar op de basisschool, maar daarna gaat iedereen naar verschillend vervolgonderwijs. De wens was om maandelijks een disco te organiseren. Deze disco wordt nog steeds goed bezocht.

Een andere werkgroep heeft ervoor gezorgd dat de prikpost wekelijks in het dorpshuis aanwezig is. De prikpost huurt de ruimte in het dorpshuis en dat maakt het mede mogelijk om koffie en thee te schenken. Het is nu een gezellige inloop waar ouderen een praatje en een kop koffie kunnen combineren met een bezoek aan de prikpost.

Inwoners regelen nu veel meer zelf. Dat merkt ook het bestuur van het dorpshuis. Dan brandt er opeens licht in het dorpshuis, omdat inwoners een activiteit hebben georganiseerd. Dat is best even wennen, maar geeft ook wel de waarde van de burgerkrachtgenerator weer. Er is nu echte betrokkenheid van mensen die eerder aan de zijlijn stonden.

De burgerkrachtgenerator zorgt er voor dat krachten worden gebundeld en inwoners zich betrokken voelen bij hun dorp of wijk. Nieuwe initiatieven van, voor en door inwoners komen tot langdurige bloei.

Contactpersoon