De dementievriendelijke leefomgeving

Maar liefst zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en wil daar ook graag blijven wonen. Daarmee verandert het beeld in de wijk en het dorp. We komen in onze dagelijkse omgeving meer personen tegen die om begrip vragen. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust, en willen ze iets doen om het hun mede-inwoners met dementie gemakkelijker te maken.

Bijdragen aan een dementievriendelijke leefomgeving kan op veel manieren. Het kan een extra bankje zijn in het park, maar vooral een plezierige sociale omgang met elkaar en de kans om mee te blijven doen. Daarmee worden wijken en dorpen nog beter leefbaar voor iedereen.

In Gelderland werken de Alzheimerafdelingen, Odensehuizen, Geheugensteunpunten en Netwerken Dementie aan een dementievriendelijke samenleving. In samenwerking met deze organisaties, met gemeenten en vooral met inwoners wil Spectrum het aantal initiatieven uitbreiden en ondersteunen. Het landelijke concept Dementievriendelijke gemeente of gemeenschap biedt daarbij concrete handreikingen. We zijn actief in Apeldoorn, Wageningen, Nijmegen en Geldermalsen.
Wilt u een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke leefomgeving? Neem dan contact op.

Wilt u informatie, ervaringen horen en inspiratie opdoen? Op 1 december organiseert Spectrum een inspiratiebijeenkomst De mensvriendelijke leefomgeving. U kunt zich hier aanmelden.
Meer weten over projecten in dementievriendelijke gemeenten? Kijk dan ook eens op de website Langer zelfstandig wonen.

Contactpersoon