• Dorp als Verzorgingshuis: Hoffelijk wonen in Zetten

Hoffelijk wonen in Zetten

Langer zelfstandig blijven wonen is hét thema voor ouderen van vandaag. Stichting Samen Zorgen, Woonstichting Valburg en Stichting De Loohof hebben aan Spectrum gevraagd om een project op te zetten waarin bewoners zelf aan de slag gaan met het bedenken van toekomstscenario’s voor wonen, zorgen en ontmoeten. Plaats van handeling is De Loohof, een complex van seniorenwoningen midden in het Overbetuwse dorp Zetten. 

Januari 2015 – Nieuwe namen
Hoffelijk wonen dat is de nieuwe naam die bewoners aan het project hebben gegeven.  Daarnaast heeft het Ontmoetingscentrum De Loohof de nieuwe naam Ontmoetingscentrum De Verbinding gekregen. Een groepje bewoners heeft zelf het initiatief genomen om tot een aantal nieuwe namen te komen en is daarmee langs de deuren gegaan. De naam met de meeste stemmen is het geworden. Het logo voor Ontmoetingcentrum De Verbinding is in de maak. Daar is een groepje bewoners nu druk mee bezig.

September 2014 – start
Project Woonzorgplein De Loohof is van start gegaan. Deze week is de eerste bewonersbijeenkomst.

De in totaal 68 seniorenwoningen aan De Loohof en de omliggende Bellefleur en Sterappel moeten worden toegerust om langer  zelfstandig wonen mogelijk te maken. Daarbij is het ook de vraag hoe de semimurale zorg dan vorm gegeven moet worden en welke functie het ontmoetingscentrum daarbij kan spelen. Spectrum gaat samen met bewoners, de drie samenwerkingspartners en verschillende stakeholders zoeken naar duurzame oplossingen op het gebied van wonen, zorg en ontmoeten. Eigen regie en zelfstandigheid staan daarbij voorop. Daarom is het van belang dat de oplossingen niet van boven worden aangedragen, maar dat bewoners zich eigenaar voelen van de scenario’s die de basis vormen van de manier waarop de woningen straks worden aangepast.

De Gelderlander 25 september 2014: Onderzoek naar toekomst zorgcomplex Loohof Zetten

 

Contactpersoon