JoCo

Het verstand komt met de jaren zegt een Nederlands spreekwoord. Van die wijsheid gaat het kleinschalige initiatief JoCo uit. JoCo staat voor jongerencoaches en is actief in de regio Noord-Veluwe.

Sommige jongeren hebben problemen waar ze zelf niet goed uitkomen en door omstandigheden kunnen hun ouders hen daar niet bij helpen. Jongeren die door hun gedrag van school getrapt zijn of het zelf op een dag niet meer opbrengen om te gaan. Jongeren die met problemen van huis zijn weggelopen, op jonge leeftijd moeder werden of financieel in de knoei zijn geraakt. Via stichting JoCo kunnen zij een vrijwilliger als coach krijgen. Iemand die dicht bij de leefwereld van jongeren staat, maar ook wat ouder is en genoeg levenservaring heeft opgedaan om jongeren de weg te wijzen hoe ze hun leven weer op de rit krijgen.

Toekomstig huis
Een mooi initiatief waar zo’n 25 à 30 jongeren per jaar enorm mee geholpen zijn. Waarom vraagt JoCo dan toch ondersteuning? Het eerste punt is, dat JoCo drijft op twee initiatiefnemers en dat maakt de positie voor de toekomst kwetsbaar. De continuïteit en het bestaansrecht van zo’n klein initiatief zijn dan wat wankel.
Een tweede punt is dat de mensen van JoCo wel dicht bij jongeren staan, maar bij de professionele hulverlening niet goed in beeld zijn. JoCo wil daarom graag verbinding met andere initiatieven voor jongeren en samenwerking met de sociale wijkteams. JoCo wil zogezegd pleegouders, maar dan voor zichzelf als organisatie.
Daarom tekent Spectrum samen met hen (letterlijk!) hun huis van de toekomst. En bekijken we samen hoe we dat huis funderen en inrichten.