• Zelf Andersland ervaren? Ontbijtexcursies naar vier inspirerende initiatieven!

Zelf Andersland ervaren? Ontbijtexcursies naar vier inspirerende initiatieven!

Ga mee op ontbijtexcursie naar een viertal initiatieven in Gelderland die interessant zijn om met eigen ogen te zien en te ervaren. U kunt de initiatiefnemers, partners en deelnemers ontmoeten, de locatie(s) en/of de buurt zien, sfeer proeven en de geuren ruiken.

Elke ontbijtexcursie duurt van 8.00 tot 10.30.
Op hoofdlijnen is er de volgende opzet:

  • Ontbijt en informeel kennismaken
  • Presentaties vanuit verschillende invalshoeken
  • Vragen en dialoog
  • Rondleiding door locatie en/of buurt

Voor wie interessant?

  • Voor bewoners(groepen) die over een initiatief denken en/of al actief zijn.
  • Voor professionals van gemeentes, corporaties, welzijn en sociale teams die in buurten, dorpen en wijken werken met bewoners.
  • Voor wijk- en sociaal ondernemers.
  • Voor dorpshuizen, wijkcentra, scholen, verenigingen, stichtingen en diaconieën die in verbinding (willen) staan met de bewoners van eigen buurt, dorp en wijk.

U kunt zich aanmelden via n.verboom@spectrumelan.nl. Vermeld uw naam, eventueel organisatienaam en de ontbijtexcursie(s) waaraan u wilt deelnemen.

Thuis Wageningen
Stationstraat 32, 6701 AM Wageningen
Vrijdag 10 maart 2017, van 8.00 tot 10.30 uur, met ontbijt

Twee jonge vrouwen droomden van een ontmoetingsplek waar delen, ontmoeten en ondernemen centraal staat. Elsje van de Weg laat zien hoe die droom werkelijkheid is geworden. Sjaak Driessen van de bibliotheek (de bblthk) vertelt over het Experimenteer-Lokaal, waar verschillende disciplines sociaal-maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Als kosten een drempel vormen, dan is deelname in overleg ook mogelijk middels een wederdienst aan THUIS (zie: http://thuiswageningen.nl/thuisverlanglijst/). Vermeld dit bij opgave, dan neemt THUIS contact op.

www.thuiswageningen.nl

Pak An
Zelhemseweg 20-A, 7255 PT Hengelo-G

Woensdag 22 maart, van 8.00 tot 10.30, met ontbijt

Stichting Pak An is voorjaar van 2016 opgericht vanuit de MVO-gedachte door Grolsch en De Feestfabriek (Zwarte Cross). Pak An ondersteunt goede ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek met behulp van coaching en microkredieten.

We starten om 8 uur met een ontbijt verzorgd door een Agrarisch collectief uit Geesteren. Vervolgens vertellen Johan Godschalk (directeur Pak An), Ronnie Degen (Feestfabriek) en Erik Hagelstein (van het nog te schrijven boek: ‘Parels van de Achterhoek’, een initiatief ondersteund door Pak An) over de stichting. Waarom besluiten twee commerciële bedrijven om zoiets op te zetten? Welke initiatieven worden gehonoreerd? 

www.anpakken.nl

In overleg met Pak An is besloten dat de deelnemers na de excursie de mogelijkheid krijgen om een vrijwillige donatie te doen aan een project dat door Pak An wordt ondersteund.

Buurtmarkt Breedeweg
Bredeweg 61, 6562 DC Groesbeek
Woensdag 5 april 2017, van 8.00 tot 10.30 uur, met ontbijt

Buurtmarkt Breedeweg is een duurzaam leerwerkbedrijf in een kleine gemeenschap, waar je terechtkunt voor de dagelijkse boodschappen, de bakkerij, een lunchroom en kookworkshops. De ontmoetingsfunctie is van groot belang voor de leefbaarheid in het dorp. Hans Nelissen (Pluryn) presenteert dit initiatief samen met psycholoog Clemens Hosman, een actieve burger in Breedeweg rondom leefbaarheid.

Treed in de voetsporen van koningin Maxima en ga in gesprek met initiatiefnemers en deelnemers.

www.buurtmarktbreedeweg.nl

U mag achteraf bepalen hoeveel u Buurtmarkt Breedeweg wilt doneren voor de ontbijtexcursie. 

De Blauwe wijkeconomie
De Broedplaats, Spijkerstraat 125, 6828 DC Arnhem
Woensdag 12 april 2017, van 8.00 tot 10.30 uur, met ontbijt

De blauwe wijkeconomie is een initiatief voor en door bewoners in het Spijkerkwartier. Samen creëren zij vanuit passie een duurzame woon-, werk- en leefomgeving met meer welzijn, verbondenheid en oog voor de natuur. Dit doen ze door bewoners op te leiden en te coachen in het ontdekken en volgen van hun droom en door sociaal ondernemerschap te stimuleren, zoals wijkhotel Spijkerbed. De initiatiefnemers, sociaal ondernemers en Transitiereizen (zie ook pag. 20-22 in de Anderslander) zullen de diverse perspectieven presenteren.

Diverse sites, waaronder www.transitiereizen.nl

U mag achteraf bepalen hoeveel u de Blauwe Wijkeconomie wilt doneren voor de ontbijtexcursie. Het streefbedrag is 25,- euro.

Voor meer informatie:
Niels Verboom, n.verboom@spectrumelan.nl, 06 12 33 24 02.

Download flyer ontbijtexcursies Download
Contactpersoon