• Home
  • Projecten
  • Rozendaalse jongeren zijn via een app betrokken bij de transitievisie warmte

Rozendaalse jongeren zijn via een app betrokken bij de transitievisie warmte

Nederland aardgasvrij krijgen is een heel project. Daarom heeft iedere gemeente de opdracht gekregen om een transitievisie warmte op te stellen. Dat is een plan waarin duidelijk wordt hoe de gemeente dat gaat realiseren. Om dit plan uit te voeren is het belangrijk is om wensen van de bewoners voorop te zetten. Maar hoe pak je dat aan? Spectrum gaf hierover advies aan gemeente Rozendaal.

De uitdaging

Een leuke klus, met een extra uitdaging. Gemeente Rozendaal wil namelijk ook de mening van jongeren meenemen in het plan. Eén probleem: warmtepompen, waterstof en aquathermie zijn nou niet echt onderwerpen waar jongeren het veel over hebben. Maar de toekomst van onze planeet is iets waar ze het toch zeker wel over hebben. De jeugd heeft de toekomst, en daarom vindt de gemeente Rozendaal het belangrijk om van jongeren te horen hoe zij de toekomst van het dorp zien. En zeker omdat veel jongeren op hun achttiende wegtrekken naar de steden in de buurt, is het extra lastig ze te betrekken bij de toekomst van het dorp.  

De aanpak

Rozendaal heeft een basisschool en een middelbare school. In samenwerking met die scholen hebben we de ‘PowerMessage app’ ingezet. Een app waarmee ze naar aanleiding van drie vragen een filmpje konden opnemen. Geen moeilijk gesprek over het verschil tussen luchtwarmte en waterstof, maar vragen over klimaat, het vasthouden van water, en vergroening van de wijken.  

Het resultaat

Jongeren deden enthousiast mee en we ontvingen veel leuke filmpjes. Deze werden verwerkt tot een compilatie die een mooie introductie vormden voor buurtgesprekken. De resultaten van die gesprekken én de compilatie zijn als onderdeel van de transitievisie warmte met de raad gedeeld. De transitievisie gaat Spectrum de komende tijd samen met de gemeente Rozendaal en onze technische partner Qirion verder ontwikkelen naar een buurtgerichte aanpak.