Vrouwen zonder grenzen

Duizenden Syrische vrouwen in Nederland hebben nu een status, een huis en zijn bezig met inburgeren. Ze worden steeds meer ‘losgelaten’ door de instanties, kunnen het nu zelf. Of toch niet? Want hoe bouw je je nieuwe leven hier op? Hoe maak je vriendschappen in een vreemd land? Een groep Syrische vrouwen in Nijmegen komt samen met Nederlandse vrouwen om over dit soort vragen te praten.

Door Spectrum werden vijf bijeenkomsten georganiseerd. Syrische en Nederlandse vrouwen deelden hun ideeën over hoe je deel uitmaakt van de Nederlandse maatschappij, wat is anders dan in Syrië, hoe ga je met die verschillen om? Waar droom je van?

De bijeenkomsten werden goed bezocht en erg gewaardeerd. Een tweede serie van bijeenkomsten gaat van start. Het thema is empowerment. De Syrische vrouwen werken toe naar een eigen plan, ondersteund door hun Nederlandse groepsgenoten. Hoe maak je een plan voor jezelf? Hoe ga je op zoek naar werk of vrijwilligerswerk? Hoe ga je om met opvoeding? Ze kijken naar wat ze zelf kunnen en waar ze nog hulp voor kunnen gebruiken.

Spectrum stuurt erop aan dat de vrouwen elkaar nog blijven zien en ondersteunen na deze bijeenkomsten. Ook bekijken we of iets soortgelijks ook in andere plaatsen opgezet kan worden. Hoe en met welke andere organisaties deze bijeenkomsten bestendigd kunnen worden.

Heb je hier ideeën over? Neem dan contact met ons op. 

  • Thema Participatie