Betrokken bewoners bij zandwinning in Didam

Het zandwinningsproject in het gebied Werfhout (nabij Didam) heeft grote gevolgen voor de omwonenden. De gemeenteraad wil dat er voldoende draagvlak is bij de belanghebbende bewoners, voordat er akkoord gegeven wordt op de zandwinning.

Spectrum krijgt de vraag om dit proces in gang te zetten. De eerste stap is dus het bij elkaar krijgen van de belanghebbende bewoners en ervoor te zorgen dat zij bereid zijn om te praten en mee te denken. Er zijn meerdere bewonersgroepen betrokken, die verschillende belangen hebben. Als de zandwinning doorgaat, worden sommigen uitgekocht. Er is ook een groep bewoners die in het gebied blijft wonen en overlast zal ondervinden van de zandwinning.
De gemeente en de zandwinner zijn natuurlijk ook partij; ze waren al tot overeenstemming gekomen. Als het plan alsnog wordt afgeblazen, zal dat niet zonder gevolgen blijven. Waarschijnlijk heeft de ondernemer een sterke zaak als hij een procedure aanspant.

Elke keuze heeft grote gevolgen

Vier van de bijeenkomsten, alleen met de bewoners, gaan over het bepalen van de gunstigste locatie voor de benodigde apparatuur en opslag. Een keuze uit vier opties, waarvan de gevolgen voor elke bewoner weer anders uitpakken. Het zijn geen gemakkelijke bijeenkomsten, want er spelen grote persoonlijke belangen. Word ik uitgekocht? En vind ik dat verdrietig of juist profijtelijk? Met hoeveel plezier woon ik hier straks nog als ik uitkijk op een zanddijk en de vrachtwagens af en aan rijden? Het verschilt per optie.
Behalve de exacte locatie en inrichting van de zandwinning gaan de gesprekken over de duur van de periode dat er zand gewonnen wordt. Over de afvoerroutes en over de techniek. In plaats van een klasseermachine van twintig meter hoog, gaat de ondernemer een draaiwielconstructie inzetten die maar een meter of zes hoog is en minder geluid maakt.

Zandwinning kan, maar hoe?

Na tien bijeenkomsten ligt er een presentatie voor de raad: een voorstel van de zandwinner en de bewoners over de inrichting van het terrein. Het uitgangspunt van de gesprekken is steeds geweest: zandwinning kan, maar de vraag is hoe. Het bleek heel belangrijk om dat in de eerste bijeenkomst al duidelijk te stellen. Want een deel van de bewoners is tegen de zandwinning en verandert niet van mening. Zij vinden dat ze er niets bij winnen, alleen verliezen.
Alle andere betrokken partijen kunnen zich vinden in de afspraken. Iedereen heeft water bij de wijn gedaan en uiteindelijk is het gelukt om tot overeenstemming te komen. En dat is een resultaat waar iedereen beter van wordt.