Zomercongres Klein verzet, groot geluk.

Hét congres voor inwoners en professionals die de leefbaarheid in hun dorp of wijk willen verbeteren.

Niet groei en geld als toonaangevend streven, maar betrokkenheid en geluk. Niet in één keer de wereld willen veranderen, maar kleine stappen zetten; fietsen met een klein verzet. Uit overtuiging en/of noodzaak de samenleving anders durven organiseren, met geven, delen en samenwerken als uitgangspunt.

Op het jaarlijkse Zomercongres ‘Klein verzet, groot geluk’, georganiseerd door de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, nemen we de bezoekers mee langs voorbeelden en kansen van kleinschalige (bewoners)initiatieven. Dat doen we met inspirerende sprekers, workshops, een Waarmaakmarkt en speeddates met fondsen en organisaties. 

Editie 2023 was een succes

Op 29 juni 2023 organiseerden we voor de zesde keer het Zomercongres. Dit keer in de Lindenberg in Nijmegen. Spreker Babah Tarawally inspireerde en maakte indruk met Ubuntu, de Afrikaanse filosofie over medemenselijkheid. Hij gaf ons mee:
Als je hoog op de ladder hebt kunnen klimmen, dan draai je je om en help je anderen ook omhoog; dat is verbinding! 

En die verbinding gingen we meteen aan op het Zomercongres. Een bezoeker over de Waarmaakmarkt: 

“Het was mooi om diverse initiatieven te zien. Ik heb nieuwe verbindingen gemaakt met initiatieven en daar ga ik mee doorverbinden.”

Met het Zomercongres willen we bereiken dat de bezoekers:
> mensen ontmoeten die dezelfde kant op willen als zij, 
> kunnen kiezen uit praktische workshops die initiatieven en organisaties verder brengen,
> een korte afspraak kunnen maken met fondsen,
> naar huis gaan met nieuwe gedachten die het denken voeden. 

Met kleine stappen verschil maken, daar geloven mensen in. We weten weer waarom we het allemaal doen: #Kleinverzetgrootgeluk 

Benieuwd naar de eerdere edities? Bekijk hier de terugblik op de editie van 2017, 201820192021 en 2022.

Het Zomercongres heet 'Klein verzet, groot geluk'. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Spectrum-directeur Gerrit Kapteijns legt het hieronder uit.