Betrokkenheid is soms juist afstand houden

“We kunnen wel wat meedenkkracht gebruiken, kun jij ons helpen?” Die vraag bracht mij aan tafel met een bont gezelschap: iemand van de welzijnsinstelling, een gepensioneerd schoolhoofd en moeders die elkaar gevonden hebben, omdat hun kind extra zorg nodig heeft. Wat hen met elkaar verbindt, is een droom die ze werkelijkheid willen maken in Wijchen-Noord. Een kinderboerderij en een speelplek waar kinderen, ook als ze een beperking hebben, veilig kunnen spelen.

Dromen komen uit
Ik weet inmiddels dat dromen heel goed werkelijkheid kunnen worden als je de juiste mensen in beweging kunt brengen. De groep heeft de energie en het enthousiasme om de motor op gang te brengen. Iedereen draagt bij naar eigen kunnen. Het beeld wordt steeds realistischer. Ook letterlijk, want wijkbewoners en leerlingen van de brede school hebben samen een maquette gebouwd.

Wat ik kan bieden om de vaart erin te houden, is mijn netwerk en ervaring. Een voorbeeld: de mensen die ik ken van Park Lingezegen in Elst kunnen, wijs geworden in de praktijk, precies vertellen welke dieren aaibaar genoeg zijn voor een kinderboerderij. Hun projectplan delen ze ook met alle plezier.

Ervaring helpt bij het vooruitkijken vanuit verschillende perspectieven. Nog een voorbeeld: ga vast je pad effenen door contact te leggen met de gemeente. Als je nu draagvlak kweekt voor je plannen is de uitvoering straks makkelijker, want er komt veel bij kijken: huisvesting, bestemmingsplan, groenvoorziening …
Wie kunnen en willen nog meer bijdragen? Mijn werk is soms zo makkelijk!

Eigenaar
En het geeft enorm veel voldoening. Ik word er blij van als ik even mag meedoen met zo’n bevlogen groep mensen. Ik deel even in hun ‘vibe’. Maar ik ben ook nadrukkelijk een buitenstaander en zij de eigenaar. Mijn betrokkenheid zit em nou juist in het bewaren van de afstand. Want het is hún droom, in hún woonomgeving, voor hún kinderen en wijkbewoners. En dat moet zo blijven.

  • Leestijd 3 minuten
  • Publicatiedatum
  • Type Blog
  • Auteur(s) Werner Rutjes