Tijdens het Zomercongres 2018 geven we maar liefst 10 verschillende workshops. Op 20 juni kun je tijdens de inloop (van 13.00 tot 13.30 uur) kiezen welke workshop je later die middag wilt bijwonen. Bekijk hieronder alvast welke workshop het beste bij jou past.

1. Creatief afluisteren
Innovatie is iets wat meestal buiten onszelf ligt. Voor een vernieuwend idee moet je immers afwijken van vertrouwde en gebaande paden. Hoe kom je dan tot vernieuwing van je initiatief of project? Je hoeft niet te wachten tot het briljante idee uit de lucht komt vallen. Design Thinking helpt je om ideeën ‘out of the box’ te benutten voor innovatie. Luisteren is een sleutelwoord. In deze workshop ga je in sneltreinvaart langs alle stations van deze methodiek, die steeds populairder wordt. 

Dio Simmelink & Stefanie Hesseling

2. Kijken door elkaars bril
Bruggen bouwen tussen nieuwkomers en Nederlanders. Dat is het doel van Loubna Alsayed, professional én nieuwkomer en haar collega Emmie Gaasbeek. Hoe leg je écht contact met de ander? Hoe help je een nieuwkomer op een gelijkwaardige manier? Welke culturele gevoeligheden spelen aan beide kanten? Want soms loopt contact als vanzelf en soms voelt het alsof elk op een andere oever staat. Je kunt zwaaien, maar elkaar niet bereiken. Dan helpt het om eens door de bril van de ander te kijken Een workshop waarin we luisteren, ervaren, delen en verbinden. 

Loubna Alsayed & Emmie Gaasbeek 

3. Nou alleen nog de centen 
Je hebt een geweldig idee, een mooi plan gemaakt. Maar dan. Hoe kom je aan de middelen om het uit te voeren? Heb je per se geld nodig, of kun je ook zaken ruilen of gebruik maken van faciliteiten van andere organisaties? Wat is het verschil tussen sponsoring, crowdfunding of fondsenwerving en wat heb je voor de verschillenden manieren van financieren nodig? Welke aanpak van financieren past bij jouw idee? En – niet onbelangrijk! - wat past bij jou als persoon? Het komt allemaal aan bod in deze workshop. 

Jouwert van Geene & Anja van de Boer

4. Verbinding van binnenuit 
Loslaten, vertrouwen en verbinden. Het zijn de toverwoorden van deze tijd om goed te kunnen samenwerken. Ze toepassen is een kunst apart. Tanja Abbas heeft zich verdiept in de maatschappelijke en persoonlijke betekenis van deze woorden. Ze heeft oude en nieuwe wijsheden over verbinding samengebracht in een kaartenset. En ze laat het je vooral zelf ervaren via de stilte en de dialoog. Verbinding naar binnen zorgt uiteindelijk voor verbinding naar buiten. Tijdens de workshop gebruiken we de kaarten om ervaringen te delen. Een spirituele workshop met een praktisch effect. 

Tanja Abbas & Margret Klein Holkenborg 

5. Besluiten nemen met 100% draagvlak 
Hoe organiseren we besluiten die standhouden in de uitvoering? Deep Democracy (DD) ontsluit de wijsheid van de minderheid. Het is een filosofie en tegelijkertijd een praktische methodiek voor besluitvorming, met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zo kunnen we alle wijsheid, kennis en levenservaring benutten! In deze workshop leer je over de theorie en achtergrond van DD én kun je de methode direct ervaren. 

Carla van Dijk & Sandra Hoogendoorn 
- Deze workshop is alleen per trap bereikbaar - 

6. #dtv 
Iedereen kent het wel: je hebt een superidee, je gaat er enthousiast mee aan de slag. Je bent lekker bezig en dan loop je ineens vast. Wanhoop niet, want dit is hét moment voor #durftevragen. Deze methodiek zorgt ervoor dat mensen elkaar snel en makkelijk helpen en inspireren. Door mee te doen, ervaar je dat je door het stellen van de juiste vraag een berg aan tips, hulp, netwerkcontacten, ideeën en inspiratie krijgt van welke groep mensen dan ook. Daarmee gaan je plannen sneller lukken. 

René Stern & Wiliam Willems 

7. Wij gaan snel, doen jullie mee? 
Inwoners praten mee over hun leefomgeving. Maar horen we ook wat jongeren vinden? Vast niet via de Wmo-raad. Kun je dan toch op een informele manier - bijvoorbeeld een pizzameeting of een appgroep - formele zeggenschap organiseren? Er wordt volop mee geëxperimenteerd en die ervaringen worden in deze workshop gedeeld. Deelnemers gaan in de schoenen van moeilijk bereikbare doelgroepen staan, stellen vragen aan ervaringsdeskundigen of gaan zelf aan de slag met een ideaal of concrete actie. Verwacht geen kant-en-klare antwoorden! 

Elle Verheijden & Jasmijn van der Pol 
- Deze workshop is alleen per trap bereikbaar - 

8. Kom een potje dingo spelen 
Dingo is een vrolijke bingo over duurzaamheid. Het is een echt spel: iedereen krijgt een dingokaart met achtergrondinformatie en trefwoorden over duurzaamheid. Dingo geeft informatie over thema's en kernbegrippen rond verduurzamen in wijken en dorpen. Denk aan aardgas afkoppelen, klimaatadaptatie, maatschappelijke businessmodellen, co-creatie, energietransitie, energiecorporatie of circulaire economie. Dingo spelen is laagdrempelig, vrolijk en leerzaam: je krijgt er energie van.  

Wouter Pieterse & Patricia van der Haak 

9. Van wie is de speeltuin? 
Op veel plekken werken mensen aan het versterken en vernieuwen van de lokale democratie. De workshop ‘Van wie is de speeltuin?’ gaat over rollen, eigenaarschap en verandering. Bedoeld voor inwoners, bestuurders en ambtenaren, die op zoek zijn naar de optimale verhouding tussen inwonersparticipatie en de lokale overheid. Wat vind jij: is inwonersparticipatie alleen weggelegd voor die mensen die zich laten horen? Op een speelse en actieve manier nemen we samen dergelijke stellingen onder de loep.  

Gerrit Dijkerman & Maaike Jeronimus 

10. Creatief denken 
Buiten de gebaande paden denken om nieuwe dingen te verzinnen? Dat kun je gewoon leren. Na een introductie over de ‘spelregels’ van Creatief Denken, ga je in deze praktijkgerichte workshop aan de slag met korte oefeningen en opdrachten. In hoog tempo maak je kennis met diverse denkmethoden en technieken om ‘out of the box’ te denken. Je krijgt concrete handvatten om op een later moment toe te passen bij het bedenken van nieuwe concepten, activiteiten of projecten. 

Ellen Spanjers 

Klik hier om terug te gaan naar de congrespagina