Maatschappelijk vastgoed
Gemeenten hebben belang bij actieve dorpshuizen, buurtcentra en ontmoetingsplekken in de wijk. Een sociaal hart waar ook kwetsbare bewoners zich thuis voelen. Maar die functie is niet vanzelfsprekend. Accommodatiebeleid gaat over stenen, een gezonde exploitatie en bovenal over bewoners die ervoor willen gaan.
Steeds vaker dragen gemeenten de verantwoordelijkheid voor gebouwen zoals een dorps- of buurthuis over aan bewoners. Daar zijn succesvolle voorbeelden van. Overgaan op geheel of gedeeltelijk beheer in handen van bewoners gaat echter nooit zonder slag of stoot. Het is een weerbarstig proces, dat geduld en aandacht vergt en goede begeleiding verdient.
Nieuwe bestemming vastgoed
Daarnaast krijgen dorpen en wijken ook te maken met leegstaand vastgoed of gebouwen die maar beperkt bezet worden. Spectrum helpt om in kaart te brengen wat er al aan vastgoed en activiteiten is en maakt de haalbaarheid van nieuwe plannen inzichtelijk. Door de verschillende partijen samen te brengen, wordt duidelijk waar de winst te behalen valt. Bijvoorbeeld door de leegstaande kerk in te zetten als verenigingsgebouw of twee wijkcentra samen te laten gaan.
Plannen met draagvlak
Of het nu over leegstand, herbestemming of zelfbeheer gaat, er zijn altijd veel participanten, organisaties en gemeentelijke afdelingen bij betrokken. Elk met een eigen belang, perspectief en cultuur. Er komen (ver)bouwplannen bij kijken en soms is eerst een haalbaarheidsonderzoek wenselijk. Al die partijen moeten samen tot een gedragen plan komen, met een gezonde exploitatie en activiteiten die de leefomgeving versterken.
Spectrum zet bij het begeleiden van dorpshuizen en buurtcentra de bewoners voorop. Dat betekent voor ons: samen naar de beste oplossing zoeken. En dat levert vaak een heel ander resultaat op dan de oorspronkelijke ideeën. Bijvoorbeeld in plaats van dure nieuwbouw, slimme samenwerking. Omdat er in de school lokalen leegstaan, of omdat het prima mogelijk blijkt de voetbalkantine voor meerdere doeleinden in te zetten. Zo kom je samen tot een haalbaar, duurzaam en toekomstbestendig resultaat. Zo ga je samen op weg naar een Huis van het dorp.
Onze diensten
-
Kerkenvisie
De komende tien jaar moeten naar schatting tussen de 1800 en 4800 kerken hun deuren sluiten. Andere kerken zoeken naar een nevenbestemming, omdat ze hun exploitatie steeds lastiger rond krijgen. Een kerkenvisie helpt om hier zicht op te krijgen.
-
Procesbegeleiding en advies
Het kan om ingewikkelde processen gaan met veel belanghebbenden en ingewikkelde vraagstukken. De adviseurs van Spectrum bepalen samen met jou de route.
-
Onderzoek
Een dorpshuisfunctie in een leegstaande kerk? Of verschillende maatschappelijke accommodaties samenvoegen? Door middel van haalbaarheidsstudies brengen wij de verschillende mogelijkheden in kaart.
Meer lezen?
-
Laatste subsidiekans voor een kerkenvisie
Als gemeente een kerkenvisie opstellen? We geven je vijf goede redenen om een kerkenvisie op te stellen.
Meer -
Minimalisme bij herbestemmen gebouwen
Bij minimalisme kijk je naar wat je écht nodig hebt, dus ga je terug naar de essentie. Dat zouden we ook meer moeten doen als het om herbestemming van maatschappelijke gebouwen gaat.
Meer -
Hoe een dorp een dorpshuis met sporthal en óók nog de pastorie en kerk koopt
Er komen veel kerkgebouwen leeg te staan. Wat moet er mee gebeuren en wie is verantwoordelijk? Een kerkenvisie opstellen is geen luxe en het rijk betaalt mee.
Meer